هنرِ بردنِ دلها به سوي خدا
ناوباندوم محمدناصر مرادي
«ايمان، انضباط، آموزش» - اين شعار ارتش جمهوري اسلامي ايران است كه در بدو استخدام كاركنان خود آنها را با اين شعار آشنا مي كند. بي ترديد لحاظ شدن ايمان در اولويت امور ارتش، اهميت لزوم توجه به مسائل ديني و معنوي در اين ارگان را بر همگان مسجل ساخته و نشان مي دهد كه يكي از اصول و ويژگي هاي بارز كاركنان ارتش جمهوري اسلامي ايران«اسلامي و ولايي بودن» آنان است. پس از به ثمر رسيدن انقلاب شكوهمند اسلامي ايران و گسسته شدن زنجيرههاي وابستگي ملت و ارتش از بيگانگان، بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران امام خميني (ره) با آن بينش الهي و با شناخت عميقي كه از ارتش و نياز مملكت به ارتش اسلامي داشتند، تشخيص دادند نهادي زير نظر روحانيت تشكيل شود تا جهتگيري و تعامل دروني و بيروني ارتش را بر اساس دين و اخلاق پايهگذاري كنند. به همين مناسبت فرمان تاسيس سازمان عقيدتي سياسي ارتش كه در ابتدا اداره سياسي ايدئولوژيك ناميده ميشد از جانب معظمله با تاكيد بر تابعيت ولايت فقيه در 24 مهر ماه 1358صادر شد.
نهاد مقدس عقيدتي سياسي و كاركنان خدوم آن اقدامات شايسته اي در ساليان پس از پيروزي شكوهمند انقلاب اسلامي تا به امروز در ارتش جمهوري اسلامي ايران انجام داده اند و در حقيقت از همان آغاز كار، باني تحولات عميق و بنيادي در ارتش بوده اند.
پس از تجاوز نيروهاي رژيم بعثي عراق به مناطق مرزي كشورمان، نخستين نيروهايي كه به مقابله با دشمن شتافتند دلاورمردان ارتش جمهوري اسلامي ايران بودند كه درس شجاعت، مردانگي، مسلماني و آزادگي را در سايه رهنمودهاي رهبر كبير انقلاب اسلامي، حضرت امام خميني(ره) و فعاليتهاي مجاهدانه نيروهاي انقلابي ارتش فراگرفته بودند.
با حضور نيروهاي ارتش در جبهههاي نبرد حق عليه باطل، عقيدتي سياسي ارتش نيز كه حدود يك سال و اندي از زمان تشكيل آن ميگذشت، با همه توان انساني و تجهيزاتي خود در كنار آن نيروهاي دلير حضور يافت و فعاليتهاي خود را شروع كرد. نيروهاي عقيدتي ارتش و در رأس آنها روحانيت خستگيناپذير با توجه به وظيفه و ماموريتي كه داشتند، از همان ابتداي حضور خود در جبهههاي جنگ، فعاليتها و اقدامات مختلفي را در زمينههاي مذهبي، فرهنگي و تبليغي، آموزشي، هنري، جهادي و... انجام دادند و حتي گاهي اوقات با در دست گرفتن اسلحه، به مقابله مستقيم با دشمن متجاوز شتافتند. بررسي حوادث و سير وقايع رويدادهاي دوران دفاع مقدس نشان ميدهد اگر مهارتهاي فردي، تاكتيكهاي نظامي و عوامل مادي موثر در پيروزيهاي رزمندگان اسلام را با عوامل معنوي و فرهنگي مقايسه كنيم، بيترديد معنويت، ايمان، پايبندي به ارزشهاي اسلامي، عبادات و راز و نياز رزمندگان، نقش موثرتري در كسب آن پيروزيها داشتند كه فراهم كردن زمينهها و بسترهاي لازم براي توجه رزمندگان ارتش به عوامل معنوي، توسط كاركنان عقيدتي سياسي ارتش فراهم ميشد. حضرت آيتالله امام خامنهاي در خرداد سال 1362، خطاب به نيروهاي عقيدتي- سياسي ارتش ميفرمايند: «وجود آقايان در پادگانها، ادارات و يگانهاي گوناگون، موجب شده است علل اصلي قرار و ثبات يعني ايمان و اتكا به يك نقطه معنوي در اين مراكز به وجود آيد، عامل معنوي توانست نفرات، افراد، فرماندهان و فرمانبران را نگه بدارد از طرفي هم نصايح شما به مسؤولان، فرماندهان و رؤسا به آنها كمك كرد كه كار را درست بتوانند به راه ببرند و اداره فرماندهي معمولي را با اداره معنوي فكري و ايماني تا آنجا كه بشود بياميزند». همچنين در جاي ديگر، خطاب به روحانيون حاضر در نيروهاي نظامي ميفرمايند: «نقش شما روحانيون، به قدر نقش فرمانده است و نه كمتر. اگر همان گروهان، گردان، تيپ يا لشكر كه در آنجا مستقرند، فرمانده نداشته باشند، مثل تني هستند كه سر ندارند و اگر شما را نداشته باشند مثل كالبدي هستند كه قلب ندارند... فكر است كه انسان و جسم را نشاط ميبخشد، روحيه است كه به دست و پاي انسان قدرت ميدهد، قوت قلب است كه پاي انسان را در ميدان جنگ و در ميدان خطر محكم نگه ميدارد...». اما با تداوم جنگ و لزوم حضور بيشتر كاركنان عقيدتي سياسي ارتش در جبهههاي جنگ، اين نيروها اقدامات و فعاليتهاي مختلف ديگري را شروع كرده و در واقع سعي كردند علاوه بر كمك و همياري رزمندگان ارتش به صورت كلامي و رفتاري، به صورت عملي نيز اقداماتي را انجام دهند و وسايل و امكاناتي را فراهم كنند.
كاركنان عقيدتي سياسي و در رأس آنها اعزه روحاني، امروز هم عرصه را خالي نگذاشته و با همان شور و حال حضور در دفاع مقدس بلكه پرشورتر و باانگيزه تر، دوشادوش ديگر همرزمانشان در ارتش پرافتخار جمهوري اسلامي ايران پيش مي روند و به نبرد با دشمنان اين مرزوبوم در جنگ نرم مي پردازند. آنها فعاليت هاي فرهنگي خود را به تأسي از مقتداي خود فرماندهي معظم كل قوا كه فرمودند «عقيدتي سياسي، كارش و هنرش اين است كه دلها را به سوي خدا بكشاند» گسترده تر از گذشته انجام مي دهند تا در اين جبهه حق عليه باطل يعني شبيخون فرهنگي نيز دشمنان را ناكام بگذارند.
اين فرماندهان و سربازان جنگ نرم در نيروهاي چهارگانه ارتش فعاليت هاي مستمر خود را با تمام قوا انجام مي دهند تا جائيكه امروز شاهد حضور تأثيرگذار روحانيون و كاركنان عقيدتي سياسي در مأموريت هاي ارتش هستيم به نحوي كه هر ناوگروه نيروي دريايي كه براي مدت طولاني به آب هاي آزاد و بين المللي اعزام مي شود روحانيون و گروه فرهنگي تبليغي عقيدتي سياسي نيز آنها را همراهي كرده و ضمن تبليغ فرهنگ اسلامي ايران به ساير كشورهاي منطقه، نشان مي دهند، در آن سوي مرزهاي كشور عزيزمان، فرسنگ ها دورتر از اين مرزو بوم، توجه به معنويات، برگزاري نمازهاي جماعت و مراسم هاي معنوي و سياسي به دست فراموشي سپرده نشده و صف در صف و بازو در بازو اين بار نه در جبهه سخت بلكه در خط مقدم جنگ نرم، ناكارآمدي توطئه هاي شوم دشمنان را به اثبات مي رسانند.
نه دوري از خانه و خانواده و نه سختي راه، هيچكدام موجب غفلت در پرداختن به معنويات نخواهد شد.
ما زنده به آنيم كه آرام نگيريم موجيم كه آسودگي ما عدم ماست